ZEMPLÉNI TÁJAK CSODÁLATOS KÉPEI, IDÉZETEK,VERSEK,KÉPEK

ZEMPLÉN,AHOL A CSEND KEZDŐDIK! "Bízd magad barátokra. De sose vedd a barátság kincsét magától értetődőnek". Stephanie Dowrick

  ZEMPLÉNI TÁJAKON

 

 

 

SZÜLŐFALUM VILYVITÁNY

 

PÁLHÁZÁTÓL 10 KILOMÉTERRE

 

 

 

Vilyvitány címere:álló háromszögű pajzs vörössel és kékkel hasított mezejében alul zöld hármashalom. A középső halom felett a hasításvonalon arany apostoli kettős kereszt, felette nyolcágú arany csillag. A két szélső halom felett egy-egy antikva-típusú nagy "V" betű lebeg, ezüsttel. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon feketével nagybetűs VILYVITÁNY felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilyvitány község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sátoraljaújhelyi kistérségbenHegyköz tájegységben, az Északi-középhegységben található, Telkibányátólkeletre, Füzérradvány keleti szomszédjában.

 

10378945_710363009079183_895784738096905375_n.jpg

 

 

 

 

ÖNKORMÁNYZAT 

 

 

 

 

 

Kálvária

 

 

 

Vilyvitány legmagasabb pontján,a község 2000. augusztus 8-án szentelte fel a Kálváriát, mely 14 stációján keresztül művészi faragott képekkel állít emléket az államalapításnak és a kereszténységnek. Érdemes megnézni!!! A stációkat Sárossy Tibor fafaragó készítette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Református templom

 

A templom a temetőben épült 1771-ben, korábbi fatemplom helyén. Bővítették 1822-ben és 1840-ben. 1822-ben épült főhomlokzat előtti tornya négyzet alaprajzú, homlokzata tagolatlan, félkörrel záródó ablakai szalagkeretesek. Egyszerű, téglalap alaprajzú hajója is teljesen dísztelen; szalagkeretes ablakainak szemöldöke szegmensíves. A templomba a hajó végében vagy a torony aljában nyíló kőkeretes ajtókon juthatunk. A hajó sík mennyezetes, két végében egy-egy fakarzat áll.

 

  
 
 

 

 

 thumb_ref_templom.jpg

 

 

 

 

thumb_reformatustemplom_1.jpg 

 

 

 thumb_reformatustemplom_3.jpg

 

 

 

  

 

 

 SZENT ANNA

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

 

 

 

A Vilyvitányi Római Katolikus templom 1805-ban épült Szent Anna tiszteletére. 1978-ig plébániaként működött. Jelenleg filiaként a Sátoraljaújhelyi fő plébániához tartozik.
Érdekessége: Isten Irgalmasság képe, ami gobleinből készült.

 

 

 thumb_romkat_templom.jpg

 

 

thumb_szentanna_templom_3.jpg 

 

 

 

 

 thumb_szentanna_templom_4.jpg

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

TAMARIX LOVASUDVAR

 

 

 

 

 

 

 

 

Ősrög Tanösvény

 

A tanösvény Magyarország legidősebb felszíni kőzeteit, a földtörténeti elő időben (kb. 900 millió éve) képződött kvarcit kőzeteket, permokarbon (285-375 millió éves) homokkövet, konglomerátumot és csillámpalát, valamint az Ősrög kőzeteit keresztező, a Zempléni-hegység kialakulásakor keletkezett fiatal (11-14 millió éves) riolittufát mutatja be. Bemutatásra kerülnek a terület kulturális, történelmi és természeti jellemzői: tufából épült gazdasági épület és lakóház, Árpád-kori templom, kálvária, a határsáv erdői.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VADVIRÁG VENDÉGHÁZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 273
Tegnapi: 811
Heti: 1 964
Havi: 18 816
Össz.: 4 611 942

Látogatottság növelés
Oldal: SZÜLŐFALUM VILYVITÁNY
ZEMPLÉNI TÁJAK CSODÁLATOS KÉPEI, IDÉZETEK,VERSEK,KÉPEK - © 2008 - 2019 - elvonultan.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »