ZEMPLÉNI TÁJAK CSODÁLATOS KÉPEI, IDÉZETEK,VERSEK,KÉPEK

ZEMPLÉN,AHOL A CSEND KEZDŐDIK! "Bízd magad barátokra. De sose vedd a barátság kincsét magától értetődőnek". Stephanie Dowrick

KISHUTA

 

Kishuta (szlovákul Malá Huta) község Borsod-Abaúj-Zemplén megyébenMiskolctólközúton kb. 90 kilométerre északkeletre, Sátoraljaújhelytől 20 km-re.

 

 

 

Kemencepatak

A községhez tartozik a tőle közúton kb. 2 km-re fekvő Kemencepatak, melynek 2011-es adatok szerint lakónépessége 30 fő, a lakások száma 20.Kemencepataknak önálló vasúti megállója van a Hegyközi Erdei Vasút vonalán.

 

A TELEPÜLÉSEN ÁTHALAD AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA

A település első írásos említése 1792-ből Nova Huta alakban maradt fenn, majd 1863-ban már Sompatak-Kishutaként szerepelt. Nevét a Sompatak mellett épült üveghutáról kapta. A sompatakkishuta név 1905-ben Kishutára változott.

Az itteni üveghuta és a település alapítása Bretzenheim herceg nevéhez és a regéci uradalomhoz fűződik. Az Abaúj és Zemplén vármegye határán lévő nagy erdők irtványain alakult ki a falu. Az első lakosok a huta tót származású munkásai voltak.

A falu határa a Zempléni Tájvédelmi Körzethez tartozik. Természeti adottságai az itteni erdők miatt egyre népszerűbb ez a hely a turisták körében.

Talaj- és rétegvízben szegény terület, vízhiányát csak a területén átfolyó patak enyhíti. Éghajlata hűvös, mérsékelten nedves.

 
 
KISHUTAI TÁBOR

 

 

 

 

 

 

 

KATOLIKUS TEMPLOM

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 273
Tegnapi: 811
Heti: 1 964
Havi: 18 816
Össz.: 4 611 942

Látogatottság növelés
Oldal: KISHUTA
ZEMPLÉNI TÁJAK CSODÁLATOS KÉPEI, IDÉZETEK,VERSEK,KÉPEK - © 2008 - 2019 - elvonultan.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »